Alleen goed, maar samen beter

samenwerken

Soms is het fijn of handig om iets alleen te doen. Omdat het sneller gaat of omdat je niet wordt afgeleid. Maar een heleboel dingen gaan beter wanneer je het samen doet. Samenwerken is namelijk de perfecte manier om ieders individuele talenten te benutten/combineren om zo betere resultaten te bereiken. Samenwerken is echter ook iets dat je moet leren. En zoals in veel situaties, geldt ook hier: jong geleerd is oud gedaan. Hoe kun je je kind leren om effectief samen te werken en oog te hebben voor ieders verschillende talenten?
 

Samenwerken doe je zo

Goed samenwerken is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Je moet leren om: 

  • naar elkaar te luisteren en elkaar uit te laten praten
  • de mening van een ander te accepteren
  • spullen en voedsel met elkaar te delen
  • hulp van een ander te accepteren
  • te accepteren dat een ander ergens beter in is
     

Spelend leren

Natuurlijk leren de meeste kinderen op school al om samen te werken, maar ook daarbuiten zijn er een heleboel momenten waarop een kind leert hoe het met anderen kan omgaan. De belangrijkste manier voor kinderen om te leren is door te spelen, maar ook tijdens de dagelijkse activiteiten is er de mogelijkheid om te leren. Bijvoorbeeld door tijdens het avondeten af te spreken dat iedereen aan tafel de mogelijkheid krijgt om te vertellen over zijn dag en dat de rest dan rustig luistert.

In de supermarkt kun je de taken verdelen: jij bent lang dus jij mag alle spullen uit de bovenste schappen pakken en je kind mag alles uit de laagste schappen pakken en in de kar leggen.

Organiseer een middagje knutselen met vriendjes van school of uit de buurt en bouw samen aan één groot knutselwerk. Vraag ieder kind waar het goed in is en welke taak hij of zij het liefste zou hebben. Verdeel de taken en de spullen, maar zie erop toe dat de kinderen wel met elkaar blijven overleggen en nodig ze uit om elkaar te helpen bij lastige klusjes.

Zonder dat je het benoemd, leren je kinderen op deze manier wat hun persoonlijke talent is en hoe ze het talent en ervaring van anderen kunnen inzetten om hun doelen te bereiken.